-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Kakukkfűlekvár, cickafarklekvár, repkénylekvár a hazai vadfűszerekből, vagy egzotikusabb gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár, kávélekvár, vanília lekvár és társaik is készülhetnek főzőtök alapból…
Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből, mint a tökből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk!
A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele. Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető.Tök alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéjlekvárt, szegfűszeglekvárt, borlekvárt…
Tehát egy csomó olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők. Ezek azután, a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk. A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy hagymát, petrezselyemlevelet)… Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.
Töklekvár alap
Egy kilogramm tököt kockákra vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy jázminpakóca oldatot édesítésként. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetején a celofánok közét megszórjuk nátrium-benzoáttal és lezárjuk. Így a tartósítószer tartósít is, de mégsem érintkezik a termékkel.
Töklekvár alap 2
Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Az itt bemutatott alapreceptekhez keverhetjük az ízesítésként szánt fűszereket: kávét, őrölt-főtt diót, stb. Rengeteg változatban elkészíthető.
A fűszerlekvárnak szánt töklekvárt mindig főzőtökből készítsük
Sütőtökből is ízletes lekvár készülhet, ám annak igen karakteres íze van, ezért elnyomná a hozzá adott fűszer ízét. A főzőtökös lekváralapot még kevésbé jellegzetes ízű almával is keverhetjük. A töklekvár-almalekvár alap párosítás nem csak fűszerlekvárok készítésére alkalmas, hanem olyan lekvárkülönlegességek elkészítéséhez is, melyek alapanyagai nem teremnek nálunk, így tisztán abból készítve a lekvárt igen drága terméket kapnánk. Narancs-, citrom-, banán-, ananász-, kivi lekvár is készíthető tökalma levár alaphoz hozzáadva, így az egzotikus gyümölcs íze is megmarad, és a hazai termésű tök-alma gondoskodik arról, hogy ne legyen túl drága az alapanyagok összessége...
+ 1 tipp: Cukkinilekvár és pizzaszósz>>
Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag...Kérje újságárusától!
www.herbacio.hu