Tökfajták: ez a különbség a nyári és a téli tökök között

5

Bár a tök egy gyümölcs, a zöldségek családjába tartozik, és számos fajtája ismert. Ahhoz, hogy minél többet megtudjunk a tökről, olvassuk el az alábbi cikket!

Biztosan azt kérdezzük magunktól, vajon hány fajta tök létezik? A válasz az, hogy 100-150 fajta...

A tök egy Közép-Amerikában és Mexikóban honos zöldség. Észak-Amerikában a tököket két csoportba osztják: nyári és téli, hiszen a legtöbb tökfajta egész évben terem. A tökök érésük idejének alapján vannak elosztva két csoportba. A téli tök hosszabb ideig terem, mint a nyári. A nyári tököket akkor főzik, amikor betakarítják őket. Akkor is leszedik ezeket a tököket, amikor még nincsenek megérve.

tokfelek_rajz

Tökfélék (forrás: 444.hu)

"Nyári tökök"

A nyári tököknek lágy borítású magvaik vannak. Ezeket a tököket még azelőtt leszedik, hogy teljesen megérnének. Lágy borításuknak és magvaiknak köszönhetően az egész tök elfogyasztható, kivéve a szárát. A leszedésük után rögtön elfogyasztják őket, kevés főzést igényelnek. A nyári tökfélék kategóriájába tartozik a hosszú nyakú tök, a csavart nyakú tök és a cukkini.

tokfelek_fotozok_cukkini_patiszon

 

Cukkini

A cukkinit olasz tökként is ismerjük és zöld vagy sárga színben terem. A cukkini méretben és formában hasonlít az uborkához. Általában főve esszük, de nyersen is fogysztható. Nagyon hamar megfő. A cukkinit akkor készítik el, amikor kb. 20 cm hosszúak. Ha virág van a cukkinin, ez azt jelzi, hogy még nincs megérve. A cukkinit főzve tálalják általában, az elkészítési módja közé tartozik a vízben főzés, a grillezés, a sütés és az olajban kisütés. A cukkini tavasszal és nyáron terem.

Sárga tök

Sok alfaja van ennek a fajtának, mint például a hosszú nyakú- vagy a csavart nyakú tök. A csavart nyakú töknek a vékonyabb része ívelt. A hosszú nyakú töknek a vékonyabb része egyenes. A sárga tök enyhén édes és a teteje lapos. A tök fényes héja és húsa is ehető. A sárga tök egész évben terem.

nyari_tok_cukkini_patiszon

 

Csillagtök vagy patiszon

A csillagtök nyers állapotában is ízletes. El lehet készíteni pirítva, pörkölve és olajban kisütve. Vicces kinézete van, és élénk sárga vagy vajszínű. A csillagtök jól kiegészíti a tányéron a kebabot és a töltött zöldségeket.

Ismertebb nyári tökfajták, formájuk alapján:

  • Hosszú nyakú tök
  • Csavart nyakú tök
  • Csillagtök vagy patisszontök (Scallop)
  • Kerek tök
  • Scallopini
  • Kígyótök
  • Indiai törpe sütőtök

 

"Téli tökök"

A téli tökök héja nagyon kemény és csak akkor szedik le, ha már teljesen megérik. Hűvös helyen tárolják. A nyári tökkel ellentétben több ideig kell főzni. A téli tökök közé tartozik a boglárka tök, a makk alakú tök és a laskatök.

Sütőtök gyógyhatásai>>

téli-tökök
Téli tök

 

Boglárka tök (Buttercup squash)

Ez a tökfajta kicsi és tömött. Zöld színű és szürke csíkok vannak rajta. A belseje narancssárga és puhább. A héja sokkal keményebb a húsánál. Édes és inkább olyan, mint az édes krumpli. Elkészítési módjai a sütés és a vízben főzés. Egész évben terem, de a csúcs–szezon ősztől télig tart.

Cukkini termesztése: el sem hiszed, mennyire egyszerű!

 

Makk alakú tök

Három színben terem: arany-, zöld és fehér színben. A mérete nagyon kicsi. Általában sötétzöld és makk formája van. El lehet készíteni pörköltként, sütve vagy főve. A fehér és sárga makk alakú tökök augusztustól decemberig teremnek. Ezenkívül egész évben megtalálhatók.

Banán formájú tökök

60-90 cm hosszúságú és krém- vagy barackszínűek. Körülbelül 6 kilósak. Sok kertben termesztenek tököt egyszerű zöldségként. A családi rózsaszín héjú és narancssárga húsú tököt cserjés rózsaszínű banántöknek nevezik. A csúcsszezonja nyártól kora őszig tart.

squash-2881408_640

 

Ismertebb téli tökfajták, formájuk alapján:

  • Őszi tök
  • Ausztráliai kék tök
  • Calabaza
  • Zöld sütőtök
  • Japán tök
  • Keleti sütőtök
  • Laskatök
  • Turbántök

 

Ennyit a tökfajtákról. Bár a zöldségekhez sorolják, a tök valójában egy gyümölcs. A tökök családjába tartozik és sokoldalú eszköze különböző kulináris tevékenységeknek: s tök levesek, tészták, pörköltek és egyéb fogások hozzávalójaként is szolgál.

értékelés