Vöröshagyma: ebből a 3 jelből tudod, hogy érdemes kiszedni a földből

Nagyon fontos, hogy a vöröshagymát érett állapotában szedjük ki a földből. Mutatjuk a legfontosabb jeleket!

Mikor érett a vöröshagyma?

A vöröshagyma körülbelül 90-120 napig tartó növekedési ciklusa után általában érett állapotba kerül. Ezek a  jelek utalnak arra, hogy a vöröshagyma készen áll a betakarításra:

  1. Levelek sárgulása: Amikor a vöröshagyma betakarításra érett, a levelek sárgulni kezdenek és hervadni. Ez a jel arra utal, hogy a hagyma már elérte a maximális méretét.

    vrshagyma_szedse_vrshagyma_rs_vrshagyma_rett

  2. Hajtások megdőlnek: Az érett vöröshagyma hajtásai (szárai) lehajlanak és elkezdenek megszáradni. Ha a hajtások még mindig függőlegesen állnak, akkor a hagyma további érésre van szüksége.

  3. Vékony héj: Amikor a hagyma héja vékony és száraz tapintású, ez egy további jel arra, hogy készen áll a betakarításra.

Vöröshagyma tárolása szedés után

Miután kiszedtük a vöröshagymát a földből, helyes tárolásával hosszabb ideig frissen tarthatjuk.

vrshagyma_rett_vrshagyma_hagymafons

  1. Szárítás: A vöröshagymáknak először alaposan meg kell száradniuk.  Hagyjuk őket néhány napig a napfénytől védett helyen, például egy szellős, árnyékos teraszon vagy verandán. Ezzel segíthetünk a külső réteg megszáradásában és megkeményedésében. Régen, nagyanyáink a hagymákat fel szokták fonni.

  2. Leszáradt föld eltávolítása: Amikor a hagymák megszáradtak, távolítsuk el a földet vagy a túlzottan szennyezett külső héjat. Óvatosan dörzsöljük le, vagy használjunk egy puha kefét a föld vagy a szennyeződés eltávolítására. Fontos, semmiképpen se mossuk le a hagymákat, mert nedvességet vihetünk be, így a hagymák hamarabb tönkre mehetnek.

  3. Tárolóhely kiválasztása: Válasszunk egy olyan helyet a tárolásra, ahol alacsony a páratartalom és hűvös hőmérséklet van. Fontos, hogy a tárolóhely sötét legyen, ellenkező esetben a hagymák hamar csírázásnak indulnak.

  4. Légmentesen záródó edények vagy hálók: A vöröshagymákat tárolhatjuk légmentesen záródó műanyag vagy fém edényekben vagy hálókban. A hálók előnye, hogy a levegő átjárhatja a hagymákat, ezáltal csökken a penészesedés kockázata.

  5. Rendszeres ellenőrzés: Időnként ellenőrizd a tárolt vöröshagymákat, és távolítsd el azokat, amelyek elkezdenek rothadni vagy romlani. Ez megakadályozza, hogy a rothadás átterjedjen a többi hagymára.

értékelés