A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Ezt a hüvelyes zöldségfélét finom és tápláló magvaiért termesztik ősidők óta. Mára egyike a legnépszerűbb termesztett növényeknek, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt.


A borsó

A zöldborsó feltehetőleg a Himalája árnyékából, Észak-Nyugat India síkságairól származik. Botanikailag ez a lágyszárú növény a Fabaceae család nemzetségéhez tartozik. Rendszertani neve Pisum sativum. Nevezik még angol borsónak és cukorborsónak is.

A zöldborsó gyorsan növekedő egynyári növény, amely mellé karót szoktak szúrni, hogy felfusson rá. Ez a növény a jó vízelvezetésű homokos talajt, a megfelelő nedvességet és a kissé hűvös éghajlatot kedveli. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tönött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó hüvelyei. Az indák a növény zsenge felső hajtásai. Ízük hasonló a borsóéhoz és jól felhasználhatók saláták összetevőjeként. A cukorborsó olyan borsófajta, melynek éretlen hüvelyei teljes egészükben fogyaszthatók.

 

Mi van a zöldborsóban?

  • A zöldborsó az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség. Tápláló, hasznos fitonutrienseket (növényi tápanyagokat), ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz.
  • A babbal és a tehénborsóval összehasonlítva, a zöldborsónak viszonylag alacsony a kalóriatartalma. 100 g zöldbabban csak 81 kalória van, oldódó- és nem oldódó rostokat tartalmaz, mindezt azonban koleszterin nékül.
  • A friss borsó nagyszerű folsav-forrás. 100 g-ban 65 mcg folsav van, azaz a napi ajánlott bevitel 16%-a. Ez a B-komplex vitamin a sejteken belüli DNS-szintézishez szükséges. A terhesség idején bevitt folsav segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
  • A borsó gazdag aszkorbinsavban is (C-vitamin). 100 g borsóban 40 mcg C-vitamin van, ami a napi szükséglet 67%-át fedezi. A C-vitamin egy erős, természetes, vízben oldódó antioxidáns. A C-vitaminban gazdag zöldségek erősítik a szervezet ellenállóképességét a gyulladásokkal szemben, és kisöprik a káros szabad gyököket a testből.

 

zldborsos-salata-keszitese
Zöldborsós saláta

 

  • A zöldborsó fitoszterolokat, ezen belül leginkább béta-szitoszterolt is tartalmaz. Az erre vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy a hüvelyes zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék növényi szterolokban gazdagok, ezek segítik alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét.
  • A borsóban jelen van a K-vitamin is. 100 g friss levélben 24,8 mcg K-vitamin van, ami 21%-a a napi ajánlott mennyiségnek. A K-vitaminról megállapították, hogy potenciális szerepe van a csonttömeg-építésben, a csontok oszteotrofikus tevékenységének támogatása által. Bizonyítást nyert az a tény is, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a K-vitamin korlátozza az agyi idegek károsodását is.
  • A friss zöldborsó ezenkívül tartalmaz még megfelelő mennyiségű antioxidáns flavonoidokat is, például karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A-vitamint is ( 100 g-ban 765 egységnyit, ami a napi szükséglet 25,5%-a). Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya és bőr számára, de a látásban is fontos szerepet tölt be. A flavonoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása védelmet nyújt a tüdő- és szájüregi rák kialakulása ellen.
  • A borsó B-komplex vitaminokban is gazdag, mint például a pantothénsav, niacin, tiamin, piridoxin. Ezen túlmenően e zöld magvak gazdag ásványianyag-források is, tartalmaznak kalciumot, vasat, rezet, cinket, és mangánt is.

Borsó kártevők: borsómoly és borsótripsz>>

A zöldborsó kiválasztása és tárolása

  • A zöldborsó nemcsak frissen, az érési szezonban fogyasztható. Szárított magvait és a belőle készült őrleményt az év bármely szakában megvásárolhatjuk.
  • Friss borsó vásárlásakor figyeljünk, hogy a hüvelyek legyenek egészségesek, súlyosak, maggal teltek. Kerüljük a ráncos felületű, vagy túlérett, megsárgult borsóhüvelyeket.
  • A zöldborsót legjobb frissen, leszedés után azonnal fogyasztani, mert cukortartalma hamar átalakul keményítővé. Ha mégis tárolnunk kell, tegyük magas páratartalmú hűtőszekrénybe, ahol még 2-3 napig megőrzi frisseségét.

 

Elkészítés és tálalás

Bontsuk ki a hüvelyeket és szabadítsuk ki a zöld borsószemeket.

 

Íme néhány tipp a borsó elkészítéséhez:

  • A borsót készíthetjük más zöldségekkel keverve, például burgonyával, sárgarépával, céklával, hagymával, articsókával, stb. Számos fogást készíthetünk ily módon. (Szalonnás rizottó zöldborsóval - RECEPT)
  • A borsóleves is nagyon ízletes és tápláló étel.
  • A zöldborsó gyakori összetevője a téli szezon ínycsiklandó ételeinek az Indiai szubkontinensen is. Ezeket az ételeket fűszerek, fokhagyma, hagyma, koriander és paradicsom hozzáadásával készítik.
  • Végezetül foglaljuk össze a friss, nyers zöldborsó tápanyagtartalmát 100 grammra számítva.
borsleves
Borsóleves

 

Tartalom
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Energia 81 Kcal
4%
Szénhidrátok 14,45 g
11%
Protein 5,42 g
10%
Zsírok 0,40 g  
2%
Koleszterin 0 ml 
0%
Rostok 5,1 g 
13%

 

Tartalom Tápérték Ajánlott napi bevitel
Folátok 65 mcg 16%
Niacin   
2,090 mg 
13%
Pantothénsav 
0,104 mg
2%
Pyridoxin 0,169 mg
13%
Riboflavin 0,132 mg 10%
Thiamin 0,266 mg
22%
C Vitamin 40 mg 67%
E Vitamin 0,13 mg
1%
K Vitamin 24,8 mcg 21%

 

Elektrolitok Tápérték Ajánlott napi bevitel
Nátrium 5 mg < 1%
Kálium 244 mg 5%

 

Ásványi anyagok
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Kalcium
25 mg 2,5%
Réz
0,176 mg 20%
Vas 1,47 mg
18%
Magnézium 33 mg 8%
Mangán 0,410 mg
18%
Szelén 1,8 mcg 3%
Cink 1,24 mg 11%

 

Növényi hatóanyagok
Tápérték Ajánlott napi bevitel
Béta-karotin   
449 mcg --
Béta-krypto-xanthin 0 mcg
--
Lutein-zeaxanthin
2477 mg
--
értékelés