-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Néhány dolog, amire szükséged van a kerti munkához:
- kosár
- kerti olló
- kertészkesztyű
- kés
A paradicsom gondozása a kertben:
- Akkor szedd le a paradicsomokat ha már fényesek, élénk piros a színük, állaguk pedig félpuha.
- Figyelj a paradicsom alsó felére, itt kezdődik el az érés. Egyes fajták beérnek, még mielőtt a színük teljesen piros lenne. Szedd le a paradicsomokat, amikor a héjuk fényes, akkor is, ha a felső részük még nem teljesen piros (illetve más színű: sárga, lilás, rózsaszín vagy aranysárga).
- Vágd le a növény csúcsát, és távolítsd el az új virágokat, körülbelül egy hónappal az első fagy előtt. Ilyen módon a növény tápanyagai és az energia a már meglévő terméseket érleli, nem pedig új paradicsom-kezdemények táplálására fordítódik, amelyeknek már úgysem lenne idejük megérni.
- A termesztési folyamatot hidegebb időszakban is folytathatod. Ilyenkor takard le a növényeket ponyvával vagy vászonnal, azonban a fagy beállta előtt szedd le az összes termést.
- Az éretlen paradicsomokat hűvös és sötét helyen tárold, egymás mellé helyezve őket. Ellenőrizd le, hogy nincsenek-e megrepedve, tisztítsd meg őket a növény-maradványoktól és csak az egészséges paradicsomokat tárold, mert a hibás termés előidézheti az ép paradicsomok rothadását.
- Az érett paradicsomokat tartsd szobahőmérsékleten, így megőrzik a zamatukat, fogyaszd el egy-két napon belül őket. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni a paradicsomot, tedd be a hűtőbe. Ha lehetséges, helyezd a vajtároló rekeszbe, itt a legmagasabb a hőmérséklet.
- Fagyaszd le a paradicsomot, akár érett, akár zöld, feldarabolva vagy szósz formájában, hogy télen is fel tudd használni. Ha lehetséges, kisebb zacskókban helyezd őket a mélyhűtőbe, olyan adagokban, amennyi egyszeri alkalomra szükséges.
Praktikus tanácsok a paradicsom gondozásához:
- Az érési folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a paradicsomot egy papírzacskóba helyezzük banán vagy alma mellé. A kibocsátott etiléngáz felgyorsítja az érést.
- Ha leszedted a termést (érett vagy éretlen állapotban), tartsd távol a napsugaraktól, mert felmelegedhetnek és nem fognak egyenletesen megérni.
Hogyan termesszünk és tároljunk paradicsomot? |
értékelés