Nem hiszed el, mi segíthet megvédeni a paprikát és a paradicsomot!

Amint kikerültek a paprikák és a paradicsomok a konyhakertbe, könnyen azzal szembesülhetünk, hogy megjelent rajtuk valamilyen kártevő.

A tudósok nem biztosak abban, hogy a gilisztakomposzt miért segít, azonban mindig is tudtuk, hogy nem árthat a növényeinknek.

 

Rovarok elleni védekezés gilisztakomposzttal

Az ohioi Állami Egyetem melegházaiban kutatásokat végeztek a gilisztakomposzt különböző növényi kártevőkre gyakorolt hatásainak megismerése céljából. A vizsgálatok során a kereskedelemben kapható virágföldhöz 40 és 20 % (ételhulladékból készített) gilisztakomposztot kevertek, illetve eredeti állapotában hagyták azt. Ebbe a talajba ezt követően paradicsom-, paprika- és káposztamagokat ültettek.

Ezután a növényeket kártevőknek tették ki: a paradicsomot és a paprikát felnőtt őszibaracklevéltetvekkel (Myzus persicae) vagy pajzstetvekkel (Pseudococcus fajták) fertőzték meg, míg a káposztát a káposztalepke hernyójával (Pieris brassicae) árasztották el. Gilisztakomposzt hozzáadásával (a százalékaránytól függetlenül) a paprikapalántákon a levéltetvek és pajzstetvek átlagos számának jelentős csökkenése volt tapasztalható.

 

giliszta-komposzt

 

Kártevők elleni védekezés: mire kell figyelni?

A gilisztakomposzt a paradicsom esetében is a pajzstetvek átlagos számának jelentős csökkenését eredményezte. A káposzta esetében a gilisztakomposzt hozzáadásával jelentősen csökkent a hernyók által okozott kár (a levélfelület alapján). Az Ohio-i Állami Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a gilisztakomposzt nagyban hozzájárul a növényi nedveket szívó, és azokat rágó, rovarok elleni harcához.

Bár nem biztosak abban, hogy a földigiliszta miért segít a kártevők kiiktatásában, elgondolásuk szerint olyan alapvető tápanyagokat tartalmazhat, amelyek nincsenek jelen a virágföldben, és amelyek a növényeket sokkal inkább ellenállóbbá, illetve a kártevők számára kevésbé vonzóvá teszik. Az is előfordulhat, hogy az előző két feltételezés mindegyike igaz.

értékelés