-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Manapság, amikor a budapesti Marczibányi téren kialakult állapotok miatt a művelődési ház a jövőben már nem ad helyet az ország legnagyobb ökopiacának, örömteli hír egy olyan sikeres ökopiacról hallani, ahol még őrzik a régi biokultúrás hagyományokat.
Egy éves fennállását ünnepelte a debreceni biopiac. A piac egy ökogazdálkodó házának udvarán (Kandia u. 14.) működik minden szombaton. Ezért is kapta a Bioudvar nevet. Ugyanitt egy, csak ellenőrzött bioélelmiszereket, készítményeket árusító biobolt is működik. Így egy helyen, egy időben hozzájuthatnak a friss bio zöldséghez, gyümölcshöz, a boltban megvásárolhatják a biominősítésű késztermékeket.
Egy esztendeje tíz bátor termelővel és néhány
vásárló nézelődése mellett indult a biopiac, ahol csak ellenőrzött ökogazdálkodó
árusíthatja tanúsítvánnyal rendelkező termékeiket.
Azóta Debrecen
belvárosában a Bioudvar az ökogazdák, a bioélelmiszert fogyasztó vásárlók, a
biokultúra, a bioéletmód híveinek találkozóhelye lett. A beszélgetőknek
kényelmes, hangulatos környezetben, ülőhelyek, a gyerekeknek játszósarok áll
rendelkezésére.
Egy év alatt 22 termelő árult szombatonként a Bioudvarban, és hozta a környékről a minősített és minőségi termékeit. Itt mindenki meggyőződhetett arról, hogy már rég nem a férges alma és a fonnyadt zöldség a bio, hanem küllemre felveszi a versenyt bármely más termelési módon előállítottal szemben, a beltartalomról nem is beszélve.
Átlagos
napokon 100-120 vásárló keresi fel az Udvart,
vásárol az 5-8 termelőtől. Télen, amikor - 8-10 C volt a hőmérséklet,
akkor is kilátogatott 50-60 ember. A piacot üzemeltető Nagy Gyuláné és családja
pedig sült tökkel, tepertőkrémes pirítóssal, meleg teával, forralt borral
kedveskedtek a vásárlóknak.
Májusban ízletes karcagi paradicsomot is
lehetett kapni - sorba álltak érte. Az "Eszterke" eperjének is csodájára
jártak (8-9 dkg volt egy-egy szem).
Most az alma a sláger - tényleg jóízű, és ami
a fontos, nem is drága: 100-120 Ft kilója. A tarcali bor mellé komoly
szaktanácsot is kap az érdeklődő a riolittufáról és annak
felhasználásáról.
Igaz, a minőségnek ára van, de az ésszerűen gondolkodók
rájöttek, megéri az egészségért kicsivel többet áldozni. Vásárlók szó szerint
érzik a különbséget, ezt a balmazújvárosi Virágoskút Kft. termékeiért sorban
állók is bizonyítják. Nyugodtam kivárják az 5-6 perces sort az ismerős
ízekért.
A nyár végén egy biotermelő felvetette, hogy olyan kóstolót kellene tartani, ahol mód lenne összehasonlítani egy biotermékből készült terméket, egy konvencionális termékkel. Ezt tett is követte, hiszen a gazdák egymás után ajánlották fel termékeiket: krumplit, kecskét, bort stb. Így aztán összeállt a program, és szeptember első hétvégéjén megtartották a rendezvényüket, mely egyben a debreceni Bioudvar az első születésnapját is jelentette, ahol kóstolóra, beszélgetésre hívták a termelőket, vásárlókat. Igen hangulatos délelőttöt töltöttek el együtt mindenki megelégedésére. A terített asztalon volt slambuc, kecskepörkölt, "jankó", azaz kukoricával töltött káposzta, mindezt leöblítettük jó kis tarcali borral.
A biopiac sikerét a piac tulajdonosai abban látják,
hogy a piacon, a boltban a vevők garantáltan ellenőrzött bioélelmiszereket,
termékeket vásárolhatnak, ezzel biztosítva a termék-biztonságot.
A piac nem
csupán az adás-vétel helyszíne, annál több. Folytatva a régi, budapesti Török
utcai piac hagyományait, egyben (bio)kulturális, szellemi programok baráti, az
azonosan gondolkodók találkozóhelye. Összefogja, összetartja a
Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület tagjait.
A piac üzemeltetője úgy érzi, jól döntöttek egy
évvel ezelőtt, amikor beindították Debrecenber az ökopiacot. Vallja, hogy a
színvonal, a termékek bio minősítésének biztosításával, vonzó programok
rendezésével egyre több termelő és vásárló fogja a piacot
felkeresni.