
A nyári időszakban fontos szerep jut a befőzésnek: kedvenc gyümölcseinkből lekvárt és befőttet is készíthetünk. A hagyományos eper, kajszi és szilva mellett érdemes nektarinból és szederből főzött téli csemegékkel is megtölteni a kamra polcait.
Hagyományos nektarin lekvár
Hozzávalók (arányok):
- 1 kg nektarin
- 800 g cukor
- egy kis citrom leve
Olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek értettek, de még kemények és könnyen leválnak a magról. Miután meghámoztuk, félbe vágtuk és kimagoztuk őket, kockákra vágjuk. Amennyiben nagyobb mennyiséggel dolgozunk, vagy biztosan nem szeretnénk gyümölcsdarabokat hagyni a lekvárban, le is darálhatjuk. Egy nagyobb lábosban, kis lángon és állandó kevergetés mellett a citromlével együtt feltesszük főni. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, majd újabb, legalább 30 perces főzés következik. Amikor a lekvár fényessé válik, a tűzről levéve száraz üvegebe töltjük.
Ha csökkentett cukortartalommal szeretnénk készíteni, akkor 1 kg gyümölcshöz 300g cukrot és 3:1 arányú dzsemfixet használjunk.
Édes szeder lekvár
Hozzávalók (arányok):
- 1 kg szeder
- 500 g cukor
- 2:1 arányú dzsemfix
A gyümölcsöt alaposan tisztítsuk meg, majd az összes hozzávalót tegyük egy lábosba. Közepes lángon 4-5 percig forraljuk, majd tiszta és száraz üvegekbe töltjük.
A biztonság kedvéért lekvárjainkat a teljes kihűlésig meleg dunsztba is tehetjük!