
A cseresznyés rétes hozzávalói: 100 g olvasztott vaj, 1 tojás, 4 evőkanál cukor, 100 ml tej, 1 csipet só, egy diónyi élesztő, vanília aroma, 250-300 g liszt, vanília cukor. Töltelék: 1 kg cseresznye, 3 evőkanál búzadara, 1 csésze cukor, 1 csésze víz.
A cseresznyés rétes elkészítése
Egy tálban jól elkeverjük az élesztőt cukorral és hozzáadjuk a tejet, tojást, aromát, sót, 50 g olvasztott vajat és a lisztet. Jól összegyúrjuk a tésztát és elzárt meleg helyen hagyjuk kelni. Miután a tészta kétszeresére nőtt kinyújtjuk és rákenjük a maradék olvasztott vajat. Egy fóliában feltekerjük a tésztát és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Megmossuk a cseresznyét, leszedjük a szárakat és kimagvaljuk. Egy csésze vizet egy csésze cukorral felteszünk a tűzre és addig főzzük amíg vastag szirup lesz belőle. Hozzáadjuk a cseresznyét és hagyjuk még kicsit rotyogni. Hagyjuk hűlni a szirupos cseresznyét, azután leöntjük a folyadékot és összekeverjük búzadarával. Így felszívódik a maradék lé. Kivesszük a rétes tésztát a hűtőből és jól meggyúrjuk. Egy nagy vagy két kisebbet lapot nyújtunk belőle, amit megtöltünk cseresznyével és utána feltekerjük. Megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk vanília cukorral. A tekercseket egy kiolajozott és liszttel kitapétázott tepsibe helyezzük és 30-35 percre betesszük a sütőbe.
Felszolgálás: porcukorral a tetején hidegen vagy melegen tálaljuk.
Piaci árak - 25. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.