-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
-
Takarító
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség, sőt, kiváló arcpakolási szer.
Az uborka jótékony hatása
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma (96%), emellett gazdag gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat. Előnye, hogy nátriumban szegény és 10 dkg mindössze 15 kcal energiát tartalmaz. A legtöbb érték a héjában van, ezért érdemes nem viaszolt, nem vegyszerezett uborkát keresni, amit elég lemosni.
A kígyóuborka 26. heti piaci ára |
Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat, káros anyagokat.
Uborka: a szépségápolás szolgálatában
Szinte nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy az uborka jótékony hatással van a bőrre. De ha mégis valaki kételkedne, akkor a friss természetes uborkalé bőrszépítő hatásáról mindenki meggyőződhet, ha rendszeresen alkalmazza arcpakolásokban. Minden korosztálynak ajánlható. A fiatalok bőrét még üdébbé teszi, a középkórúak ráncosodását késleltetheti, az idősebbek fáradt bőrét simíthatja, szinte visszafiatalítja.
Ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen |
Uborkapakolás
Két evőkanál uborkalét keverjünk össze két evőkanál tejszínnel vagy tejjel. A tejszínes uborkalébe mártsunk vattalapokat és helyezzük a letisztított arc-és nyakbőrre. Amíg a pakolás fent van, pihenjük le és relaxáljunk. A pakolást 15-20 percig hagyjuk a bőrön, aztán langyos, majd hideg vízzel mossuk le, utána használjuk a szokásos krémünket. Az uborka lágy belsejét az arc, a nyak és a dekoltázs masszírozásra is felhasználhatjuk, amelyet körkörös mozdulatokkal végzünk.
A fejbőr is igényli a vitaminos pakolást. Hajnövekedést elősegítő, hajhagymát tápláló pakolást készíthetünk uborkalével: két evőkanál uborkalevet, két tojássárgáját, 1 evőkanál ricinusolaj, 1 kávéskanál mézet keverjünk össze és kenjük be ezzel a masszával a fejbőrt. A pakolást 30-60 percig hagyjuk fent, aztán csalánsamponnal mossunk hajat.
Nagy hatású pakolást készíthetünk uborka- és sárgarépa reszelékből, amelybe belekeverünk egy evőkanál tejszínt vagy tejfölt. A kézhátra is kenjük a masszából.
Nem kell mindennap friss uborkát vásárolnunk, hogy mindig legyen otthon kozmetikai célra, elég egyet venni, s ebből naponta csak annyit vágjunk le, amennyi szükséges. A megmaradt részt hűtőszekrényben, vágott felével egy tányérra borítva tárolhatjuk.
Miért egészséges a zöldbab?
A bab sok vitamint tartalmaz, többek között B1-, B2- és B6-vitamint. Nagy mennyiségben tartalmaz ezen kívül káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, valamint szaponint is, ami vízhajtó hatású, és pozitívan hat az emésztésre. Folsav, niacin és pantoténsav is jelen van a babfélékben, ezek a sejtanyagcserében vesznek részt, felelősek az egészséges bőr és haj képződésében. A bab oldható rostokat is tartalmaz, amelyek a vékonybélben megkötik az epeváladékot, így csökken a koleszterinszint.
A zöldbab 26. heti piaci ára |
Mivel a hüvelyesek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek a vékonybél különböző szakaszaiban szívódnak fel, nem egyszerre lépnek be a véráramba, tehát a vércukorszint állandó marad, és emiatt a bab különösen a cukorbetegeknek ajánlott.
Hogyan tároljuk?
Ügyeljünk a friss bab vásárlásánál arra, hogy a hüvely telt legyen, és ne legyenek rajta barna foltok. A bab nem tartható el sokáig – levegőtől elzárva 2 napig tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében.
A zöldbab sok vitamint tartalmaz |
Soha ne tároljuk a babot paradicsommal, banánnal vagy almával együtt. Ezek etilént fejlesztenek, és hatásukra a bab gyorsan „túlérik”. Mélyhűtve a bab egy évig tárolható. Szárítva, vagy konzervnek feldolgozva hűvös helyen évekig eltartható. A szárított babot tartsuk jól lezárt edényben.
Piaci árak - 26. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
Német, lengyel piaci árak 26. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |
Nagybani piaci árak 26. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |
forrás: vitaminsziget.com és natursziget.com