
Hozzávalók: 5 dkg hámozott mandula, 5 dkg puha mazsola, 1 nagy üveg meggybefőtt, 1 csokoládés/kakaós piskótahasáb (40 dkg), 1 dl rum, 10 dkg cukor, 1 tojás, 3/4 l tej, 1 tasak vaníliás pudingpor.
A meggyes-rumos piskóta elkészítése
A mandulát durvára vágjuk, serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, 12 szemet félreteszünk a díszítéshez.
A piskótát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a felét üvegtálba szórjuk. Meglocsoljuk rummal, megszórjuk mandulával, mazsolával és meggyel, majd a maradék piskóta, rum stb. következik.
A vaníliás krémhez habosra keverjük a cukrot és a tojássárgáját, hozzáadjuk a 6 evőkanál hideg tejjel elkevert pudingport. A többi tejet felforraljuk, apránként a tojásos pudingalaphoz keverjük, és kis tűzön sűrűre főzzük. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, kíméletesen a forró krémhez adjuk, és bevonjuk vele a piskótarakottast.
Hagyjuk teljesen kihűlni, legalább 4 órára tegyük hideg helyre. Tálaláskor a félretett meggyszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Piaci árak
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
2011 - 26. hét
Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.