-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Asszisztens
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Recepciós, Irodai Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Minőségügyi technikus
2024. 11. 21
-
Betanított munkalehetőség! - 15. kerület
2024. 11. 21
-
Recepciós
2024. 11. 21
-
Termelésvezető (3109)
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy megfelelő keménységűt válasszunk, mely ellenáll a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható.
Fogyókúrázóknak tökéletes!
Kiváló fogyókúrás étel, hiszen alacsony energiatartalmának (31 Kcal/100 g) köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.
A patisszon piaci ára (22. hét) |
Miért egészséges a borsó?
Az egyik legkedveltebb nyári zöldségünk a zöldborsó. Azon kívül, hogy finom, nagyon egészséges is, és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
Magas a K-vitamin, C-vitamin tartalma. Kiemelekedő a B-1 vitamin, folátok, A- vitamin, tryptofán(esszenciális aminosav), foszfor, B6- vitamin tartalma is.
A K-vitamin a csont kalciumkötő képességét meghatározó oszteokalcin nevű csontfehérje képződésében játszik nagyon fontos szerepet. A csont nem kollagén jellegű fehérjéinek megközelítőleg 10%-át teszi ki. A K-vitamin hiánya vérzékenységet okoz és a véralvadáshoz is szükséges.
A B6-vitamin és folsav is szép mennyiségben megtalálható a zöldborsóban. Ezek együtt az anyagcsere egyik melléktermékének csökkentik, a homociszeteinnek képződését. A homocisztein veszélyes molekula, amely megakadályozza a csontozat egészségének megőrzését, és csontritkulást okozhat. A homocisztein a szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, ha egy megengedett értéknél magasabb szintet ér el vérünkben, akkor súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Nemcsak a csontok, hanem az érrendszer is károsodik. Kutatók és orvosok napi 400 mikrogramm folsavmennyiséget ajánlanak, amivel jelentősen lehetne csökkenteni a szív és érrendszeri problémák okozta haláleseteket. A homocisztein mennyiségét korlátok közé szorítja és szabályozza a folsav és a B-vitaminok. A borsóban pedig mindkettő nagy mennyiségben megtalálható.
A zöldborsó akkor is jó választás, ha gyakran érezzük magunkat kimerültnek, lelassultnak, mert olyan növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a szervezet energia-termelős sejtjeit, rendszereit. A szénhidrát, fehérje és zsíranyagcseréhez szükséges B1-, B6-, B2-, B3-vitaminok is nagyon jó mennyiségben jelen vannak a borsóban.
Előfordul benne a vas, amely a vérben az oxigént és a szén-dioxidot szállítja, és az enzimek működéséhez nélkülözhetetlen, a vér összetevőinek előállításához. Mivel a vas felszívódásához feltétlenül szükséges a C-vitamin is, a borsóban pedig mindkettő jelen van, így szervezetünk képes rövid időn belül hasznosítani ezt az ásványi anyagot.
A zöldborsó piaci ára (22. hét) |
A vashiány a vérszegénységen kívül gyengíti az immunrendszert, sőt tanulási terén is okozhat nehézségeket. A C-vitaminról pedig tudjuk, hogy a szabadgyökök káros hatását csökkenti, és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Vegetáriánusoknak nagyon jó hír, hogy a szervezet számára oly fontos fehérje is a megfelelő mennyiségben megtalálható a zöldborsóban.
Piaci árak - 22. hét
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.
Német, lengyel piaci árak 22. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |
Nagybani Piaci árak 22. hét
A TÁBLÁZAT NAGYBAN ITT TÖLTHETŐ LE >> |