Hogyan készül a szilvás csiga kalács? - piaci árak

1
Hogyan készül a szilvás csiga kalács? - piaci árak
Hozzávalók: 375 g liszt, 1 tasak szárított élesztő, 1 db tojás + 1 tojássárgája, 100 g vaj, só, 80 g cukor, 300 ml tej, 50 g marcipán (pótolhatjuk 2 evőkanál mandulával és mandula aromával), 75 g mák, 10 g keményítő, 750 g szilva, 4 evőkanál méz.

A szilvás csiga kalács elkészítése

 

  • A lisztből, a lágy vajból, az élesztőből, a tojásból, a tojássárgájából, a sóból, 60 g cukorból és 150 ml langyos tejből tésztát gyúrunk. A tésztát letakarjuk, és hagyjuk kelni kb. 50 percig, amíg kétszeresére nő.
  • A marcipánt lereszeljük (vagy a mandulát) és elkeverjük a maradék cukorral.
  • 100 ml tejet felforraljuk egy csipetnyi sóval és a mákkal, majd hozzáadjuk a marcipánt. A keményítőt egy kis vízben feloldjuk, és hozzáadjuk a mákos keverékhez.
  • A tésztát újra gyúrjuk, majd 40X30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
  • Ezután a tésztát hosszában 3 csíkra szabjuk, majd minden csík közepét megtöltjük a mákos krémmel.
  • A széleket megnedvesítjük, és a tésztát hengerekké csavarjuk.
  • A hengereket csiga alakban egy kivajazott tortaformába (32 cm) helyezzük.
  • A szilvaszemeket kimagoljuk, és a hengerek közé, szintén csigaalakban beleszúrjuk a tésztába.
  • A süteményt megkenjük a maradék tejjel, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
  • Végül kivesszük a kalácsot sütőből, és megkenjük mézzel.

 

Piaci árak


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

2011 - 37. hét

 

belfoldi-37

kulfoldi-37

korte

szilva

 

Aki nem elégszik meg a táblázatainkkal, az minden részletet megtalál a Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) weboldalán.

értékelés