Vörösboros-fokhagymás laskagomba - 11. hét 2015.

Vörösboros-fokhagymás laskagomba - 11. hét 2015.
A laskagomba fehérjében gazdag, egyszerű szénhidrát tartalma alacsony, miközben nagy molekulasúlyú szénhidráttartalma magas. Ez a zsírokban szegény és antioxidánsokban bővelkedő gombaféle sok ínycsiklandozó és különleges étel alapanyagául szolgál. Íme, egy nagyszerű recept!

Hozzávalók:

50 dkg laskagomba
3 szál zöldhagyma
2 gerezd közepes fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
20 g vaj (vagy fűszervaj)
150 ml főzőtejszín
100 ml száraz fehérbor
3 szál petrezselyem
finomra őrölt tengeri só
színes bors keverék

Elkészítése:

A gombát nagyobb darabokra hasítjuk, a zöldhagymát megmossuk és karikázzuk, a fokhagymát pedig tisztítás után apróra vágjuk.

Az olívaolajat egy nagy átmérőjű serpenyőben felhevítjük, majd hozzáadjuk a vajat. Ezután következik a gomba, amelyet közepes lángon, állandó kevergetés mellett 5 percig sütünk. Az előkészített zöldhagymát és fokhagymát rászórjuk, majd további 5-10 percet pároljuk lassú tűzön.

A főzőtejszínből 125 ml-t és a fehérbort óvatosan hozzákeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Miután a keverék újra felforrt, pár perc főzés után hozzákeverjük a maradék tejszínt.

A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk és a gombára szórjuk. Egy percig még hagyhatjuk a tűzön, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Önmagában vagy halételekhez is finom, de mi legfőképpen friss pirítósra halmozva ajánljuk!

Jó étvágyat!

 

Piaci árak - 11. hét 2015.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan figyeli a mezőgazdasági termények árait, köztük a zöldségekét és gyümölcsökét is. Hétről-hétre körbejárják a nagyobb piacok és bevásárlóközpontok zöldséges standjait és feljegyzik az árakat.

 

laskagomba-piaci-arak

 

jegcsapretek-piaci-arak

 

nagybani-piaci-arak-11-het-2015
LETÖLTÉS

 

nemet-lengyel-piaci-arak-11-het-2015
LETÖLTÉS
értékelés