-
Asszisztens
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
karbantartó
-
takarító
-
Értékesítő
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A csonkázás vagy tetejezés a tőke valamennyi hajtásának a visszavágását jelenti, célja a hosszanti növekedés megakadályozása, és a termés jobb beérlelése.
A szőlő zöldmunkái: nyári csonkázás (tetejezés)
A csonkázás vagy tetejezés a szőlőtőke valamennyi hajtásának a visszavágását jelenti. A munka alapvető célja a hosszanti növekedés megakadályozása, a tőkét ne további hajtásnövekedésre ösztönözzük, hanem a termés és a vesszők jobb beérését segítsük elő.
Zöldmunka a Villányi borvidéken Fotó: MTI/Sóki Tamás
A csonkázás további előnyei:
- elősegíti a termés és a vesszőérés folyamatát, a tartalékok képzését,
- végrehajtása után az asszimiláták a fürtök felé vándorolnak,
- javítja a fényviszonyokat, csökkenti az önárnyékolást, ezzel elősegíti a termés beérlelését
- elvégzésével szabályozható a tőke termőegyensúlya, levélfelületének nagysága, vízfelhasználása és a fotoszintézis teljesítménye,
- kedvezően befolyásolja a lombozat mikroklímáját, ezáltal mérséklően hat a gombás betegségek fellépésére,
- megvalósítását követően kisebb lombfelületet kell permetezni,
- megkönnyíti a hajtások támaszon való elhelyezését,
- zöldmunka után a sorok bejárhatóvá válnak, így a gépi művelés is akadálytalanul folytatható.
Traktor csonkázik a Villányi borvidéken, a Csányi Pincészet cabernet sauvignon-ültetvényén
A csonkázás elhagyásának hátrányai
A szőlőfajta növekedési erélyétől függően önárnyékoláshoz, termésmennyiség és -minőség csökkenéséhez, valamint növényvédelmi problémákhoz vezethet, de szélsőséges esetekben akár a támberendezés is megrongálódhat.
A túlzásba vitt csonkázás szintén hátrányos: a gyakori, erős hajtásvisszavágás eredményeként nemcsak a terméshozam és a minőség romlik, de a szőlőtőke is legyengül.
Mikor csonkázzuk a szőlőt?
A csonkázás ideje, módja, gyakorisága többek közt a termőhelytől, az évjárattól, a művelésmódtól, a támaszrendszertől és a termesztett termő- és alanyfajtától is függ. Elvégzése a szőlőtermesztés északi határához közeli tájakon nagyobb jelentőségű, mint a kiváló fény- és hőellátottságú, de csapadékban szegény vidékeken, ahol a hajtások növekedése viszonylag hamar, optimális esetben a zsendülés fenofázisáig leáll.
A csonkázás kedvező hatásai hűvös, csapadékos évjáratokban és erős növekedési erélyű ültetvényekben a legszembetűnőbbek. Szakszerű végrehajtása gyengébb évjáratokban azért előnyös, mert a termés – a kisebb mértékű árnyékolásnak köszönhetően – aromaanyagokban gazdagabb, almasavban viszont szegényebb lesz. Az átlagosnál gondosabb munkavégzést igényelnek az erős növekedésű ültetvények, illetve a vegetatív jellegű, sűrű fájú fajták.