-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Horgos Rakodó Teherautó-sofőr (CE)
2024. 11. 21
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Komissiózó / Rendelés ellenőr
2024. 11. 21
-
Teherautó sofőr (CE) Frigo disztribúció
2024. 11. 21
-
Tolóoszlopostargonca-vezető
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Miért ne szaporítsuk az almát magról?
- Az almafák nem szaporodnak fajtaazonos módon, azaz szinte biztos, hogy a magról szaporított alma különbözni fog az eredeti fától. Ezt a fajta szaporítást végezheted szórakozásból vagy kísérletezés céljából, azonban ne számíts ugyanolyan gyümölcsökre.
- Amint az egy biokertészkedéssel foglalkozó magazinban olvasható: „A legtöbb almafajta önmagában terméketlen, azaz a virágokat egy más fajta pollenjével kell megtermékenyíteni a megfelelő beporzás érdekében.” A gyümölcs a szülőfáéval megegyező lesz, azonban a magok a két fajta kereszteződését képviselik. Létezik néhány önmegporzó fajta, tehát ezekből a típusokból lehetséges fajtaazonos fa nevelése.
- Ugyanakkor a legtöbb fajta képtelen önmaga beporzására. A pollen átszállítását az olyan rovarok végzik, mint a méhek. A virágok kézileg történő beporzásán kívül a másik szülő fajtájának ismerete nem lehetséges.
Melyek az általában megjelenő problémák?
- Nagyon nagy esély van arra, hogy az almák nem lesznek fogyasztásra alkalmasak. Sok almafát vadalmák pollenje termékenyít meg, amelyek általában kisméretűek és fogyasztásra alkalmatlanok. Ezen felül, abban az esetben, ha ehetőek, az ízük nem igazán kellemes. Nagyon kevés az esélye annak, hogy a fa igazán ízletes almát teremjen.
- A törpe almafa magjaiból gyakran normálméretű fa fejlődik. Az üzletekben kapható törpe almafák közül a legtöbbet törpe gyöktörzsbe történő oltással hozzák létre. Mivel a fajta rendelkezhet normálméretű génekkel, ezért keresztezéskor ez fog kifejlődni.
- A magból szaporított almafák később teremnek gyümölcsöt. Általában 7 - 10 évre van szükségük ahhoz, hogy jó gyümölcsöket teremjenek.
Honnan erednek az új almafajták?
- Számos új almafajta a meggyökerezett fák genetikai mutációjának eredménye. Ezeket a zamatot, betegségekkel szembeni ellenállást és szívósságot vizsgáló teszteknek vetik alá. Amennyiben megfelelőek, beoltásra kerülnek gyöktörzsekbe.
- Egyes szervezetek, mint például az Észak-Amerikai Gyümölcskutatók Szervezete, új almafajták szaporításával és termesztésével foglalkoznak.
- Végezetül, időnként szerencsés felfedezésekre bukkannak a magról szaporított fák között.
Akkor hogyan nevelhető új almafa?
- Egy bizonyos almafajtából új fák oltással nyerhetők. A gyöktörzsön egy speciális vágást végeznek. Ezt követően a vágásba behelyezik a kívánt fajta egy ágát vagy rügyét. Kifejlődését követően az új fa az oltott fajta gyümölcsét fogja teremni.
Hogyan csíráztatható az almamag?
- Ha türelmes alkat vagy, akkor ez egy szórakoztató kísérlet lehet. Először hidegnek kell kitenni a magot, ez a szakasz a rétegezés nevet viseli. Helyezz több magot egy nedves tőzeget tartalmazó tasakba (a csírázási arány csak 30% körüli). Helyezd hűtőszekrénybe kb. 6 hétig, majd ültesd el egy cserépbe. A megfelelő almafa kialakítása érdekében a későbbiekben meg kell metszeni, majd pedig alakra nevelni a fát.
értékelés