-
Értékesítő
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Hogyan ifjíthatjuk meg almafánkat?
A korona ilyenkor ápolatlan benyomást kelt, az ágak elsűrűsödnek, a korona belső részében pedig a fényhiányos környezetben már alig képződnek termőrészek. A felkopaszodás kezdeti jelei is látszanak. Mielőtt nekiállunk a fűrészelésnek és a metszésnek, gondoljuk át, hogyan kell kinéznie a jövőben a fának.
Metszéskor jó ismerni az alma termőrészeit: dárda, nyárs, termővessző
Ritkítás két lépésben
- Első lépésben döntsük el, melyik ágrészeket szeretnénk a továbbiakban is megtartani. Nézzük meg, melyik vázágakat kell jelentősen megkurtítanunk, hogy visszanyerje a korona az egyensúlyát? Hol kell esetleg a sudárral versengő ágakat eltávolítani?
- Második lépésben vegyük ki az erőteljesen felfelé törő; a korona belseje felé növő; ill. az egymáshoz túlságosan közel nőtt ágakat. Ha ezzel végeztünk, méterről méterre haladva ritkítsuk meg a fennmaradt koronarészeket. A ritkítás mértékét attól tegyük függővé, mennyi termőrészt látunk. Mindig tartsuk szem előtt, hogy elegendő fénynek kell jutnia a korona belsejébe!
Idősebb almafa ifjító metszése, az eltávolított részek halványan láthatók |
Ifjító metszés: ezek a fő szabályok
Nem szabad összekeverni az ifjító metszést a ritkítóval. Az ifjító metszéssel jelentős mennyiséget elveszünk az öreg fák koronájából, és akkor van rá szükség, ha már alig hoz új hajtásokat a fa, egyúttal elkezd felkopaszodni, a termései pedig elaprósodnak. Az ifjító metszéssel új hajtások nevelésére késztetjük a gyümölcsfákat; egy-két éven belül pedig a gyümölcsök minősége is észrevehetően javul. Mielőtt nekilátunk a tényleges ifjításnak, meg kell ritkítanunk a teljes koronát, hogy legyen elég helyünk a munkavégzéshez. Legelőször is a leendő fa magasságát kell eldöntenünk, mert ez befolyásolja az összes további műveletet.
Keressünk ki egy közel vízszintes ágat a kívánt magasság körül, és afölött vágjuk vissza a sudarat. Ezután következik a klasszikus értelemben vett ifjítás: az időközben elágazott vázágakon válasszuk ki azt az irányt, amelyet előnyösebbnek tartunk; és a többi ágrészt távolítsuk el. A vázágak végét is le kell vágni, a már megismert szabály szerint: a sudár leendő csúcsát és a vázágak csúcsait összekötő háromszög felső szöge 120°-os legyen. Tovább serkenthetjük a termőrészek kinevelését, ha emellett még az öreg, nem termő ágrészeket és a többi, zavaró ágat is eltávolítjuk.
Famagasság-csökkentéssel is járó ifjító metszés. (Az eltávolítandó koronarészek kékkel jelölve.) |
Mivel szinte az összes felsorolt intézkedés nagy sebfelületekkel jár, ezért mindenképpen tanácsos a sebkezelés. Használjunk gombaölő szert tartalmazó sebkezelő készítményt.
Ifjítás, lépésről lépésre
|
Forrás: Gyümölcsfák metszése