-
Irodai ügyintéző/adminisztrátor
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
Autófényező
-
Óvodapedagógus
-
Területi értékesítési munkatárs - Győr
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
SZAKÁCS
2025. 01. 30
-
Gazdasági ügyintéző
2025. 02. 04
-
Technikai operátor (Veszprém)
2025. 02. 04
-
Gépoperátor (Veszprém)
2025. 02. 04
-
Operátor (Mór) 3 műszak
2025. 02. 04
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A cseresznyefa metszése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy egészséges maradjon, bő termést hozzon és megfelelő formájú legyen.
Mikor metsszük meg a cseresznyét?
A cseresznyefát kora tavasszal, még a rügyfakadás előtt érdemes metszeni. Fontos, hogy a fa ne legyen még teljesen aktív növekedési szakaszában, mert így kisebb az esélye a fertőzések kialakulásának.
Ilyen eszközökre van szükség a metszéshez
A metszéshez minőségi és éles eszközökre van szükség:
-
Metszőolló (vékonyabb ágakhoz)
-
Ágvágó olló (vastagabb ágakhoz)
-
Fűrész (nagyon vastag ágakhoz)
-
Fertőtlenítőszer az eszközök tisztításához (például alkohol vagy rézszulfát oldat)
Metszési technikák
-
Vékonyítás: Távolítsuk el az egymást keresztező és túl sűrűn növő ágakat, hogy a korona szellősebb legyen.
-
Ifjító metszés: Az öreg, elöregedett ágakat részben vagy teljesen el kell távolítani.
-
Hosszúság szabályozása: A túl hosszúra nyúlt ágakat rövidítsük vissza, hogy a fa formája megtartott maradjon.
-
Fókuszban a termőágak: Azokat az ágakat, amelyek termőrügyeket hoznak, hagyjuk meg, de ne legyenek túl hosszúak.
A metszés lépései
-
Kezdjük az elhalt és beteg ágak eltávolításával – Ezek felismerhetők a száraz, repedezett vagy foltos kérgükről.
-
Távolítsuk el a sűrűsödést okozó belső ágakat – Hogy a napfény bejuthasson a fa belsejébe.
-
Rövidítsük meg a túl hosszú hajtásokat – Az optimális növekedés érdekében.
-
Figyeljünk a vágásokra – A vágásokat közvetlenül egy rügy vagy elágazás fölött végezzük, 45 fokos szögben.
-
Tisztítsuk meg és kezeljük a sebeket – Nagyobb vágások esetén használjunk sebkezelő anyagot.
Metszés után mire kell figyelni?
-
Öntözzük meg a fát – Különösen száraz időszakokban fontos a megfelelő vízellátás.
-
Tápláljuk meg a talajt – Tavasszal érdemes komposzttal vagy lassan lebomló műtrágyával segíteni a növekedést.
-
Figyeljünk a kártevőkre és betegségekre – A frissen metszett fák érzékenyebbek lehetnek, ezért érdemes figyelni a levéltetvekre és gombás fertőzésekre.