-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Egy felmérés szerint, a vevők több mint egyharmada inkább olyan vágott virágot választ, ami kellemes illatával is csábít.
Nem véletlen, hogy a parfümipar is folyamatosan azon munkálkodik, hogy hűen visszaadja a friss virágok illatát.
Ugyancsak elismert tény, hogy a természetes illatok kedvező hatást gyakorolnak érzelmeinkre és általános közérzetünkre. Talán legismertebb a levendula nyugtató hatású aromája, a citrusfélék frissítő, vagy az eukaliptusz baktériumölő tulajdonsága.
A termesztett vágott virágok gyakran kevésbé illatosak. Ennek az az oka, hogy túl sok kritériumnak kell megfelelniük (például hibátlan külső, bő hozam, vázatartósság, élénk szín, kártevők és kórokozók elleni rezisztencia), így a nemesítés során gyakran elvesznek az illatokért felelős gének. E nem kívánt mellékhatás ellen fogtak össze a termesztők és a nemesítők azzal az elhatározással, hogy újra visszacsempésszék az illataromákat a nagyüzemileg nevelt virágokba.
A munka több mozzanatból áll. Első lépésként az egyes virágokat és aromás levélzetű növényeket a parfümiparban használatos illatkategóriákba osztották, mint amilyen az édes, fűszeres, fás, egzotikus stb. A felmérés alatt érdekes tapasztalatokat szereztek, miszerint a fehér vagy halvány, pasztell árnyalatú virágokat kimondottan erősen aromásnak találták (erre példa a fehér liliom, tubarózsa, jácint vagy a tazetta nárcisz). Kivételek persze itt is vannak: a frézia, annak ellenére, hogy sötétbordók vagy lilás árnyalatúak a szirmai, talán az egyik legerősebb esszenciájú virág.
Lássuk, hogy az egyes illatkategóriákba mely növények tartoznak:
Fűszeres/borsos illatú:
- Krizantém (Chrysanthemum)
- Rekettye (Genista)
- Orbáncfű (Hypericum)
- Törökszegű (Dianthus) - édes szegfűszeg aromájú
- Kerti viola (Matthiola)
Citromos:
- Mimóza
- Viaszág (Wax) Chamelaucium - citrom és marcipán illatú
- Örömke (Eucharis)
- Citrusfélék
Édes/virágos illatú:
- Borvirág (Bouvardia)
- Szegfű (Dianthus)
- Frézia (Freesia)
- Jácint (Hyacinth)
- Orgona (Syringa)
- Gyöngyvirág (Convallaria)
- Rózsa
- Lángvirág (Phlox)
Aromás:
- Kapor (Anethum graveolens) ánizsos illat
- Eukaliptusz levélzete
- Levendula, Majoranna, Rozmaring
- Kamilla (Chamomille)
- Gyöngyike (Muscari)
Nehéz, egzotikus illatú:
- Gardénia (Gardenia)
- Liliom (Lilium)
- Nárcisz (Narcissus)
- Tubarózsa (Polianthes)
- Koszorúfutóka (Stephanotis)
Ha tudod, hogy a megajándékozandó milyen illatot szeret, akár a fenti listára is hagyatkozhatsz a választáskor.