-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Értékesítő
-
Kőműves
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Mindenki hallott róla. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba. Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít. Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon.
A téli szarvasgomba (Tuber brumale) ízében és illatanyagában nagyon hasonlít a francia szarvasgombához, amit sokkal jobban ismernek az emberek - világosít fel Ács Adél, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület elnökségi tagja. - Kár, hogy a téli szarvasgombát nem ismerjük annyira, pedig megérdemli a figyelmet.
A Magyarországon fellelhető fekete szarvasgombafajok közül a téli szarvasgomba a legfinomabb. Hogy a legfinomabb-e, arra nem derült fény, de hogy finom, arról mindenki személyesen meggyőződhetett, hiszen kóstolni is lehetett. - A Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület azon dolgozik, hogy az emberek megismerjék a magyar szarvasgombát. Ugyanis itt van, a miénk, jogunk van hozzá.
Magyarország egykor a szarvasgomba nagyhatalmak közé tartozott!
Időközben sajnos ezt a rangunkat elveszítettük. Jó lenne visszakapni. Érdemes megismerni ezt a gombát, mert igazi gasztronómiai élményt nyújt. Akit nemcsak a gasztronómia érdekelt, az a gomba termesztéséről is kaphatott információt, hiszen a szarvasgombát termeszteni is lehet. Egész nap szakmai előadások és filmvetítések is zajlottak. Vendégként a Netgombász Egyesület is bemutatkozott, náluk nagyon finom, savanyított erdei gombát lehetett kóstolni.
A savanyított gomba:
Ecetes páclével készült, fűszerekkel, rozmaringgal, babérlevéllel, korianderrel, mustármaggal. Szabadon lehet variálni a fűszereket. Van, amiben csak egyféle gomba van. De készíthetjük 6-8 gombából is, amikor a csiperkétől a lila pereszkén át mindenféle gombát használhatunk.
A savanyított gomba elkészítése egyszerű: ecetes lében főzzük meg, majd üvegbe kerül, a tetejére olajat öntünk, és a biztonság kedvéért dunsztoljuk. Amikor kibontottuk hűtőbe kell tenni, de néhány napig még fogyasztható.
A rendezvényen a gombakereső kutyák munkájával is megismerkedhettek a résztvevők. Számukra a félméteres hó sem volt akadály, hogy megtalálják az elrejtett gombákat.