Készítsünk házi vermutot Húsvétra, szagosmügével!

Készítsünk házi vermutot Húsvétra, szagosmügével!
Az árnyas, bükkös, gyertyános és tölgyes erdők illatos növénye a szagosmüge (Asperula odorata L.) Népies nevén hívják borvirágnak, erdőmesternek, vagy májusfűnek is. kiváló alkotóeleme egy finom vermutnak, de ezen kívül gyógyhatású is.

Sok más növénnyel szemben a szagosmüge megszáradásakor kapja kumarinra emlékeztető, jellegzetes illatát. A virátgzásakor gyűjtött növény föld feletti része bólék, csemegeborok, gyomorkeserűk, likőrök, teák, sajtok ízesítésére, és illatosítására szolgál. Németországban, de sok más országban is "májusi italt" ( Maitrank, Maibowle) készítenek belőle, mert úgy tartják, hogy elűzi a komor gondolatokat és vidámságot csempész a tavaszi zsongásba.

Tartalmaz keserű anyagot, kumarint, cseranyagot, zsíros olajat és baktériumölő anyagokat. A szagosmüge teájavese, máj és epebántalmak gyógynövénye, de vértisztítóként és izzasztószerként is alkalmazzák a népi gyógyászatban. Jellegzetes aromája miatt a dohány illatosítására is használják.

 

szagosmüge

 

Házi vermut készítése szagosmügével

 

Hozzávalók:

  • 1/2 liter vörösbor
  • 2 dl rum
  • 15 dkg cukor
  • szagosmüge
  • fehérüröm-fű
  • 3 dl víz

A szagosmügés vermut elkészítése:

A vörösbort összekeverjük a 2dl rummal, és ha száraz vermutot szeretnénk készíteni, akkor 15 dkg cukorral, ha édeset, tehetünk bele 20 dkg cukrot is. A gyógynövényboltokban kapható szagosmüge és fehérüröm-fű is, ezekből csippentünk egy kis mennyiséget és beletesszük 3 dl vízbe, majd 5 percig lassan forraljuk, majd átszűrve, és lehűtve öntjük a borhoz. Jól összerázzuk és pár napig állni hagyjuk, hogy beérjen.

 

Hogyan készítsünk brandy vermut koktélt?

értékelés