-
Óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Értékesítő
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Eladó - Webshop Eladó / Ügyfélszolgálatos
2024. 11. 20
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A banán a közhiedelemmel ellentétben nem fa, hanem a legnagyobb lágyszárú növény, ami akár a 15métert is elérheti.
Magyarországra közép és dél-amerikai ültetvényekről érkezik. Itt zölden szüretelik és hűtés nélkül szállítják Európába. A tízezer éves banán a történelem során egyszer már hiányzott asztalunkról és ma is ez a veszély fenyegeti. A múlt század elején a legközkedveltebb a ma már ismeretlen grózmishhel fajtát egy súlyos gombás betegséd irtotta ki. A termesztőknek hosszú évekre volt szükségük egy új fajta nemesítéséhez. A cavendish 15-20 éven belül a világon a legelterjedtebb lett ma is ezt esszük. A sárga gyümölcs Afrikában és Ázsiában félmilliárd ember számára nélkülözhetetlen alap élelmiszer. Olyan nekik, mint nálunk a krumpli vagy az alma. A banán ugyanis fehérjében kétszer olyan gazdag, mint más rokonai. Szénhidrát tartalma háromszor-négyszer is meghaladja az átlag gyümölcsökét. Zsírtartalma pedig szinte minimális 0.1 százalék. Magyarországon a banán inkább csak desszertnek számít, de nem csak az édes íze az egyedüli jó tulajdonsága.
Hazánkban csak gyümölcsként ismerjük |
A banán örömet okoz
Kicsit tudjuk hasonlítani a csokoládéhoz is. Jókedvet teremt, a boldogsághormon szintjét növeli, illetve szénhidrát tartalma miatt is, mivel könnyen felszívódó szénhidrát, tehát könnyen mozgósítható energiát ad. Jobb kedvünk lesz, energikusabban fogunk mozogni.
Olyan mint a csokoládé |
A banánt zölden szüretelik
A banánt mindenféleképpen hamarabb leszüretelik. Tehát nem kapja meg azokat az ásványianyagokat, napfényt, vizet, ami alapján kialakulhatna a tápanyag tartalma, ásványianyag tartalma, szénhidrát tartalma, fehérje tartalma valószínűleg picit kevesebb lesz, mint a napon érlelt, érett állapotban leszedett banáné. Az érlelésen kívül azonban nincs más lehetőség, hiszen ha éretten szednék le a banánt nem bírná ki a hajóutat, elrohadna.
Érési fázisok |
A banán veszélyeztetett gyümölcs
A történelem, úgy tűnik, megint megismételheti magát. A grozmichhel után ugyanis, a nálunk kedvelt genetikailag elaggott kevendis fajtát is gombás betegség fenyegeti. A cavendish ugyanis magtalan banán, így képtelen genetikailag fejlődni, a környezetéhez alkalmazkodni. Vannak olyan típusai a cavendishnek is, amely érzékeny gombabetegségre. Ilyen a legutóbbi időben felbukkant sigatoka nevű kór, amely a banán leveleit támadja meg és ezáltal a termelés mennyiségét 50 százalékkal csökkenti. Ezért pár éven belül fel kell hagyni a különböző monokultúrákkal.
Kutatók próbálják menteni
12 ország kutatói alkották meg a gyümölcs teljes genetikai térképét. Ezzel a betegeskedés miatt háttérbe szorult fajtáknak is képesek a kutatók úgy befolyásolni, hogy az ültetvényeken újra megjelenjenek, a meglévők pedig ellenállóbbak legyenek. Reméljük az egyedülállóan édeskés Cavendish eredményesen veszi fel a harcot a fertőzésekkel.
Forrás: FP24