Hazánkban is bivalytejből készülhet a mozzarella

Hazánkban is bivalytejből készülhet a mozzarella
Olasz érdeklődők tartottak terepszemlét Mezőtúron, ahol egy bivalytenyésztő-telep és hozzá kapcsolódó tejfeldolgozó üzemet létesítenének. A tejből olasz piacra szánt mozzarellát készítenek majd.

A látogatáson küldöttség tagjai megnézték a telep helyszínéül szolgálható lehetséges földterületeket, illetve a feldolgozó tervezett helyét - az egykori főiskolai tanüzemet -, majd részletes tájékoztatót tartottak a városházán, a projektről.

Az olasz érdeklődők indulásként egy kétszáz bivalyból álló állomány letelepítését tervezik Mezőtúron.

Az állatokat félig istállózó, félig rideg tartási technológiával tenyésztik; ebben a tartási rendszerben egy állatnak egy hektárnyi élettérre, legelőre van szüksége. Az önkormányzat által felajánlott hatvan hektár tehát ehhez önmagában kevés, ezért az olasz befektetőknek további területeket kell vásárolniuk vagy bérelniük. A takarmányszükségletet a helybeli gazdák és agrárvállalkozások bevonásával tervezik biztosítani.

 

bivalyok

 

A bivalyoktól lefejt tejből a feldolgozó üzemben mozzarellát gyártanának a tervek szerint, s a terméket az olasz partner a saját piacain értékesíti.

A beruházás és a működtetés szervezeti kereteire két lehetséges változatot ajánlottak a látogatók. Az egyik az olasz befektetők teljes dominanciájára épül, s abban többnyire csak beszállítói és bérbeadói szerepben tűnnek fel a magyar partnerek. A másik változat egy közös szerepvállalásra építő, szövetkezési típusú együttműködési forma, amiben a magyar szereplők tulajdonhoz is juthatnak. A megbeszélésen dr. Draskovits Dénes Mezőtúr polgármestere kifejezte az önkormányzat elvi együttműködési szándékát a projektben, s kérte, hogy a befektetők belátható időn belül álljanak elő kész, részletes projektajánlattal.

www.szoljon.hu

értékelés