-
Kőműves
-
takarító
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Asszisztens
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Kenyérfajták harca: barnát vagy fehéret?
Biztosan mindenki hallotta már, hogy a barna kenyér egészségesebb, mint a fehér, de talán még nem győződtünk meg ennek a ténynek a hitelességéről, és nem váltottunk át barna kenyérre. Jóllehet tudjuk, hogy ránk nézve jobb, sőt az előállítása is jobb a bolygónkra nézve, az átváltás nehéz lehet. Ha még mindig habozunk, most megvizsgálhatjuk, hogy melyek azok a különbségek a két kenyér között, amelyek segíteni fognak felismerni, hogy a váltás a jó megoldás.
Először is, tapasztalhatjuk, hogy a barna kenyér íze, állaga és kinézete is jóval eltér a fehérétől. Ha egész életünkben fehér kenyeret ettünk, akkor nehéz lehet megszokni ezeket a különbségeket, az átállás pedig eléggé kemény lesz. A váltás egyik nagyszerű módja az, ha először egy kevésbé barna kenyeret veszünk, ami korpás lisztből készült. A végén jobban megszeretjük majd a barna kenyeret, mint a fehéret.
Miért is egészségesebb a barna kenyér?
Jóllehet sokszor hallottuk, hogy a barna kenyér egészségesebb, nem biztos, hogy tudjuk, hogy miért is van ez így. Amikor a fehér kenyeret készítik, a lisztből teljesen eltávolítják a csírát és a korpadarát, pedig épp ezekben van a tápanyag nagy része. Ez azt jelenti, hogy a fehér kenyérben kevesebb niacin, rost, cink, tiamin és egészséges zsír van. A fehér kenyeret a készítés során gyakran fel kell erősíteni, ami azt jelenti, hogy a kenyérbe beleszórják a tápanyagokat. Egy kissé nevetségesnek hangzik, hogy kiveszik belőle a tápanyagot, csak azért, hogy később visszategyék bele, persze átdolgozott formában.
Miután a lisztből kiveszik a csírát és a korpát, kifehérítik azt. A fehérítést elvégezhetik klór dioxiddal, kálium-bromáttal vagy egyes esetekben benzoil-peroxiddal. Ezek a vegyszerek veszélyesek lehetnek, ennek ellenére ételek készítésére használják őket. Tehát a fehér kenyér fogyasztása nemcsak a pék által beletett vegyszerek miatt nem ajánlott. A liszt finomítása pedig még több energiát használ fel.
Azt is tudnunk kell, hogy jóllehet a barna kenyér barna, nem biztos, hogy korpás lisztből készül. Ahhoz, hogy biztosak legyünk nézzük meg az összetevőket. Az első összetevőnek vagy a korpás lisztnek vagy a teljes kiőrlésű lisztnek kell lennie. Ha azt írják, hogy teljes kiőrlésű liszt vagy javított teljes kiőrlésű liszt, akkor ez ugyanaz a liszt, amiből a fehér kenyeret is készítik. Amikor kenyeret vásárolunk, minél kevesebb összetevője van, annál jobb. Bizonyosodjunk meg róla, hogy korpás liszt van benne. A korpás liszt és a kevés összetevő teszi igazán egészségessé a kenyeret a számunkra és a környezetünkre nézve.