-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Intézeti titkár
2024. 11. 22
-
Junior épületgépész mérnök
2024. 11. 22
-
Könyvelő
2024. 11. 22
-
Takarító
2024. 11. 22
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.
A Kelet-Angliai Egyetem (UEA) kutatása az alacsony és közepes jövedelmű országok háztartásait vizsgálta. A vizsgálatok során kimutatták, hogy a saját élelmiszer termesztése segíti a szülőket abban, hogy megakadályozzák az alultápláltság vagy a vitaminhiányos betegségek kialakulását.
A tanulmány részleteiről
A vizsgálatot az afrikai és ázsiai országokban, köztük Nigériában, Ghánában, Indiában, Kambodzsában, Mozambikban, Ugandában, Kenyában és Burkina Fasóban végezték. Megismertették a nőket az otthoni gazdálkodással, majd vizsgálták ennek gyermekekre gyakorolt hatását. Az otthoni gazdálkodás magában foglalta az A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek termesztését is, mint például az édesburgonya, és egyes helyeken a gazdálkodás kiterjedt csirketenyésztés megtanítására is.
Az oktatás után a kutatók éveken át követték nyomon a családok életét, és a gyermekek egészségének alakulását. Vizsgálták mennyire alultápláltak, de a növekedésüket is pontosan nyomon követték, nemcsak a súly, de a magasság tekintetében is.
Hogyan előzheti meg a házilag termelt élelmiszer a szembetegségek kialakulását?
A vizsgálatot külön kiterjesztették a xerophthalmia nevezetű szembetegség vizsgálatára is. A szegény országokban ez a betegség meglehetősen gyakori. Az A-vitamin hiány okozza, szemszárazságot és szemgyulladást eredményez, később pedig visszafordíthatatlan vaksággal is járhat.
Emiatt sok országban A-vitamin pótlási programokat szerveznek a gyermekek számára, de sajnos vidéki térségekben élő gyermekekre ez nem terjed ki. A vizsgálat során lényeges pont volt, hogy a gazdálkodás oktatása az A-vitaminban gazdag zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjedjen. Ugyanis azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak A-vitaminban gazdag élelmiszereket, kevésbé vannak kitéve az előbbi betegségnek.
Milyen következtetés vonható le a tanulmány alapján?
A tanulmány során kiderült, hogy azok a gyerekek, akinek a szülei otthon kertészkednek, és megtermelik az élelmiszert, egészségesebbek, sőt magasabbak a társaiknál. Vagyis a gazdálkodás oktatása azokon a területeken, ahol jellemző a xerophthalmia, az alultápláltság, vagy a gyermekhalálozás, hatékony módszer lehet az egészségi állapot javítására.
Chizoba Bassey, az UEA norwichi orvosi egyetem kutatója, aki a szisztematikus felülvizsgálatot végző csoportot vezette, úgy nyilatkozott, hogy arra nincs elegendő bizonyítékuk, hogy a házi kertészkedés megakadályozza a xerophthalmia kialakulását, ugyanakkor bizonyíthatóan hatással van rá.Tehát az otthoni gazdálkodás segíthet a fenntarthatóság elérésében, az A-vitamin-hiány kezelésében, és kiegészítheti az A-vitamin-pótlási programokat.