-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Asszisztens
-
karbantartó
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Takarító - Dunakeszi
2024. 11. 22
-
Áruösszekészítő - raktáros
2024. 11. 24
-
Épületgépész
2024. 11. 24
-
Állatgondozó
2024. 11. 24
-
Bolti kisegítő
2024. 11. 24
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A juharszirup készítésének fortélyai
Cikkünkben folytatjuk a juharszirup készítésének megismertetését. Olvasónkat minden egyes szirupkészítési lépéssel megismertetjük.
A juharfák lecsapolása
- Ha több juharfánk van, bizonyosodjunk meg róla, hogy melyikük alkalmas a lecsapolásra. Ideális esetben a fatörzsnek legalább 25 cm vastagnak kell lennie, és a törzset 135 cm magasságban kell meglékelni a földtől. Így a gravitáció is besegít a nedv begyűjtésében, ugyanakkor a lehető legtöbb nedvet tudjuk így begyűjteni.
- Az 50 cm-nél kisebb átmérőjű törzset csak egyszer szabad meglékelni, az 50 és 60 cm közötti fatörzseken lehet két csap, míg a 60 cm-nél vastagabbakon akár három léket is fúrhatunk egyszerre.
- Ahhoz, hogy a fatörzset meglékeljük, körülbelül öt cm mélyre be kell fúrnunk a fa törzsébe, attól függően, hogy mekkorák a tölcséreink. Próbáljunk olyan helyen fúrni, ahol semmilyen sérülés nincs a fa kérgén, az előző csapolások hegeitől próbáljunk meg a lehető legtávolabbra fúrni.
- Minél újabb a fúrófej, annál jobb, mivel így kevesebb forgács gyűlik fel és zárja el a lyukat.
- Miután megvan a lyuk, rögtön illesszük be a csapot. A tölcsérnek szorosan kell illeszkednie a lyukba.
- Előnyösebb lehet melegebb napokon végezni a csapolást, nehogy elgörbüljön vagy megrepedjen a fatörzs a lék körül.
A juharfa nedvének begyűjtése
- A begyűjtéshez egyszerűen csak akasszunk egy vödröt a tölcsérre és figyeljük, amint az első pár csepp kifolyik a fa törzséből. Ez legtöbbször gyorsan megtörténik, bár először csak pár csepp gyűlik össze. Ezután fedjük le a vödröt és hagyjuk, hogy a nedv tovább csöpögjön bele.
- A legalkalmasabb időszak a csapolásra az év első hónapjaiban van: január és kora március között. Ilyenkor a juharfa nedvei gyorsabban keringenek a fában, így ilyenkor gyűjthetjük be a legtöbb nedvet.
- Egy-két nap múlva megnézhetjük, hogy mennyi nedvet sikerült már begyűjtenünk. Ha elégedettek vagyunk a begyűjtött mennyiséggel, összegyűjthetjük a nedvet egy nagyobb gyűjtőedénybe, és elkezdhetjük a juharszirup készítését. A nedvet ne tároljuk, mivel hamar elromlik.
A nedvtől a szirupig
Ha nagy mennyiségű nedv áll rendelkezésünkre, ideje szirupot főzni belőle. Ezt úgy érjük el, hogy a nedvet egy edényben felfőzzük. Ezt végezhetjük otthoni kályhán is, ha van szellőző és nedvességelszívó berendezésünk. Mikor a nedv felforr, rengeteg pára képződik. A profik szeretnek kinti gáztűzhelyeken főzni, hogy megelőzzék azt, hogy a pára meggyűljön a lakásban. Használhatunk kisméretű párologtató gépet is. Azt a módszert válasszuk, amelyik az otthonunknak és az igényeinknek legjobban megfelel.
- Főzés során, ahogy a víz elpárolog, a szirup egyre sűrűbb lesz. Töltsünk egyre több nedvet a lepárló edénybe, ne hagyjuk, hogy a folyadék szintje 3 cm alá essen (az edény aljától mérve). A hideg nedvet beletölthetjük a melegbe, de főzhetünk egyszerre két edényben is szirupot, és ezeket tölthetjük egymásba, nehogy az alja odaégjen.
- Miközben a juharszirup fő, távolítsuk el az esetleges felgyülemlő habot a tetejéről, akárcsak minden mást, ami a szirup felszínén felgyűlhet.
- Cukorhőmérő segítségével melegítsük a juharszirupot hét fokkal a forráspont fölé (ez legtöbbször 100 Celsius fok, de akár változhat is).
- Amikor elértük a kívánt hőmérsékletet, szűrjük meg a szirupot, hogy minden lehetséges szennyeződéstől megtisztítsuk.
- Egy másik módszer az, hogy hagyjuk lehűlni a szirupot, így a cukor, a homokszemek és más szennyeződés leülepszik, a „jó” szirupot így áttölthetjük egy másik tárolóba.
- A letisztult szirupot töltsük egy tiszta üvegbe. Hagyjuk lehűlni, és a friss, házi juharszirup már kész is.
- Ha konzervdobozban szeretnénk a szirupot tárolni, ezt legalább 82 Celsius fokos hőmérsékleten tegyük, hogy ne romoljon meg, és a baktériumok ne kerülhessenek bele.
A juharszirup felhasználásának öröme
Nem számit miért szeretnénk saját, házilag készített juharszirupot előállítani, van benne valami különleges, ha magunk készítjük el. Tudva, hogy mi választottuk ki a megcsapolandó fákat, és mi távolítottuk el a vizet, ami a fa növekedését szolgálta, minden egyes üveg juharszirup a munkánk értékes gyümölcsévé válik.
Akár egyszeri alkalomból szeretnénk kipróbálni, akár családi hagyománynak szánjuk, a szirupkészítés sohasem volt egyszerűbb és édesebb.