-
Fogtechnikus
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
Műszaki ügyintéző
-
Kőműves
-
Terület karbantartó
-
Szervizszerelő
2024. 10. 28
-
Áruátvételi Munkatárs | Budaörs
2024. 10. 29
-
Üzletvezető
2024. 10. 30
-
DevOps Engineer
2024. 10. 30
-
Nemzetközi vállalkozási mérnök
2024. 10. 30
-
Szenior Hatósági Kapcsolatok Szakértő
2024. 10. 30
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Úgy tűnik, hogy elfogadtuk az üzletből vásárolt konzerves ételeket a modern élet részeként, anélkül, hogy komolyabban elgondolkodtunk volna a környezetre és az egészségünkre gyakorolt hatásukon. Nos, itt az ideje, hogy információt gyűjtsünk az előnyeikről és a hátrányaikról.
A konzervált élelmiszerek előnyei
Talán nem is vesszük észre, de a konzervált ételeknek nagyobb előnyük van, mint amit kempingezés közben érzünk, vagy amikor a főzés nehezünkre esik.
Először is, minél vékonyabb anyagból van a konzervdoboz annál kevesebb energiát használunk. Régebben a konzervdobozok 40 százalékkal vastagabbak és nehezebbek voltak, ami azt jelenti, hogy az energiafogyasztás 40 százalékkal magasabb volt, mint napjainkban. Úgy gondolhatnánk, hogy a nyersanyagok, amiket ki kellett ásni és feldolgozni nagy mennyiségű energiát fogyasztanak.
A környezettudatos embereknek köszönhetően, egy alumínium doboz újrahasznosítása során 95% energiát takarítunk meg, míg egy acéldoboz 60% megtakarított energiát jelent. Alapjában véve, minél több konzervdobozt hasznosítunk újra, annál kevesebb energiát fogyasztunk!
Másodszor, a konzerves termékek tovább elállnak, mint más termékek. Például, a papírcsomagolás azt jelenti, hogy több fát vágnak ki, arról már nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel fertőződik meg a termék, mert könnyen kilyukad. Továbbá a konzerves ételek előkészítésének a folyamata magába foglalja azt is, hogy a káros mikroorganizmusokat megölik, mielőtt lezárnák a dobozt.
Amikor pedig már le van zárva, a levegőben levő mikroorganizmusok nem jutnak be a dobozba, így ez megvédi a fogyasztókat az ételmérgezéstől és más betegségektől. Természetesen ez csak akkor van így, ha követjük az olyan biztonsági előírásokat, mint a szavatossági időn belül való fogyasztást.
Harmadszor, a konzerves ételekben ugyanannyi tápanyag van és ugyanolyan frissek, mint a fagyasztott vagy friss ételekben. Igazából, a friss ételekkel ellentétben, amelyeket éretlenül szednek le, hogy érten kerüljenek az üzletekbe, a konzerves ételeket általában ért gyümölcsökből és zöldségekből készítik, amelyekben több tápanyag van, mint az éretlenekben. Emellett, szem előtt kell tartanunk azt is, hogy az ökológiai lábnyom, amit a fagyasztott és friss ételek hagynak, mielőtt elérnék a fogyasztók asztalát, eléggé jelentős. Ezzel ellentétben a konzerves ételek a csomagolás után nem igényelnek semmilyen energiát, kivéve a polcokon elfoglalt helyet.
A konzerves ételek hátrányai
Természetesen a konzerves ételeknek is megvan a maguk hátránya. Először is, a nutricionisták rámutattak, hogy jelentős mennyiségű vitamin és ásványi anyag (amelyek érzékenyek a hőre) vesződik el a konzerválás során. Gondoljunk csak a C-vitaminra és a folsavra, két fontos tápanyagra.
Másodszor, a konzervekben található nagy mennyiségű nátrium, a só, a cukor és más tartósítószerek károsak lehetnek az egészségre. Hogy ezt megelőzzük, olvassuk el a címkét, és vásároljunk alacsony nátrium-, cukor- és sótartalmú konzerves ételeket.
Harmadszor, a legzavaróbb tényező, a biszfenol-A (BPA) jelenléte, ami negatívan hat az egészségünkre és a környezetünkre. Remélhetőleg a gyártók hamarosan eltávolítják a konzervdobozokból ezt a vegyszert, és a családunk ezentúl nyugodtan fogyaszthatja a konzerves ételeket.
Konzerves ételek: együk vagy ne együk?
Következésképpen, a konzerves ételeket nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nemcsak ránk, de a környezetünkre is jó hatásuk van. Csak ne feledjük a mértékletességet és hasznosítsuk újra a konzervdobozokat! Továbbá próbáljunk ki természetes tartósítási módszereket.