-
karbantartó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Értékesítő
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Vállalati jogtanácsos
2024. 11. 21
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Időről időre mellbevágó érzés szembesülni a hazai hulladéktermelés mennyiségével. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tavalyi kutatása feketén fehéren rávilágított, hogy társadalmi szinten a legnagyobb mumusnak a konyha számít, ugyanis évente és személyenként 65 kg élelmiszert dobunk a kukába.
Ez az adat már önmagában is elszomorító, de főleg akkor, amikor kiderül, hogy egy kis odafigyeléssel egyébként rengeteg minden menthető vagy újrahasznosítható lett volna. Ennélfogva a zero waste jegyében összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amely tudatosabbá és hatékonyabbá teheti a konyhában töltött perceket. A zero waste manapság egy népszerű és gyakran használt kifejezés, de mégis kevesen ismerik a valódi jelentését. Röviden a hulladékmentességre való törekvést jelenti, de egy olyan életmódként vagy filozófiaként is meghatározhatjuk, amely igyekszik arra buzdítani az embereket, hogy egyéni, ugyanakkor társadalmi szinten is: minél kevesebbet pazaroljanak; lehetőség szerint hasznosítsanak újra, gondolkodjanak tudatosabban a hulladékkezelésről; próbálják minimalizálni az egyszer használatos termékek vásárlását. Az alapvető elv a zero waste mögött, hogy a nagy mennyiségű hulladéktermeléssel értékes erőforrásokat is elpazarolunk, ezzel súlyos környezeti terhelést okozva a bolygónak. Tekintve, hogy mára már rengeteg lehetőség akad a fejlődésre és a fenntarthatóbb mindennapok kialakítására, a zero waste célkitűzéseket a vásárlások során, ételkészítés közben, illetve a háztartás több színterén is megvalósíthatjuk. Amint arra korábban is utaltunk, legnagyobb mennyiségben élelmiszerhulladékot termelünk. Ezért ha a zero waste jegyében szeretnénk fejlődni, először a konyhában érdemes rendet tenni magunk körül. Első lépésként a bevásárlások menetét célszerű újragondolni, és tudatos tervezéssel megszüntetni az impulzív beszerző körutakat. De miért van erre szükség? Egyszerűen azért, mert a legtöbb ételmaradék a túlvásárlás és az indokolatlanul nagy mennyiségű ételadagok elkészítése miatt landol a kukában. Ezért a legjobb, hogyha a hét végén mindig előre összeírod, melyik nap milyen menü lesz, illetve azt is végiggondolod, hogy az esetleges maradék lefagyasztható vagy újrahasznosítható-e – a sültcsirkéből ínycsiklandozó cézársaláta készíthető, a pörkölt pedig mehet is gulyáslevesalapnak. Ügyesen mozogsz a konyhában? Készítsd el te magad az alapanyagokat is, hogy mindenből pont annyi és úgy legyen otthon, ami biztosan elfogy. Nincs is finomabb a házi készítésű kovászos uborkánál, az adalékmentes joghurtnál vagy egy jó, ropogós házi kenyérnél. Ha pedig vásárlás, az sem mindegy hol, illetve hogyan szerzed be a főzéshez-sütéshez szükséges hozzávalókat. Amennyiben a felesleges szeméttermelés redukálása a cél, felejtsd el a műanyag zacskókat és vidd magaddal a saját, textiltáskáidat, mert már ezzel is rengeteget teszel a környezeted - különös tekintettel - az óceánok élővilága számára. Még jobb, hogyha olyan csomagolásmentes boltokban intézed a heti bevásárlást, ahová szabadon magaddal viheted a saját, többször használatos tárolóidat: a műanyag dobozoktól kezdve, az üvegeken keresztül, egészen a textilzsákokig. A speciális üzletek legnagyobb értéke, hogy a polcaikon fellelhető árukészlet hatalmas kiszerelésben érkezik, amelyeknek a csomagolását újrahasznosítják.A hulladékmentességre való törekvés jelentősége
A tudatos fejlődés útján: újrahasznosítás, csomagolásmentesség, komposztálás
1. Vissza a tervezőasztalhoz
2. Zero waste vásárlási etikett kialakítása
3. Újrahasznosítás okosan
Végül, de nem utolsó sorban a komposztálást is fontos megemlíteni. Amellett, hogy ez az egyik leghasznosabb módja a hulladékcsökkentésnek, a tápanyagokkal teli komposzttal még a talajminőséget is javíthatod.
Fontos, hogy a kert hiánya nem akadály! Természetesen nagy segítség, ha van - hiszen így sokkal egyszerűbbé válik a folyamat -, de már lakásokba is be lehet szerezni beltéri komposztáló gépeket vagy komposztáló ládákat. Habár az áraik elsőre nem túl barátságosak, de hosszú távon megtérülnek. Abban az esetben, ha már csak az anyagiakon múlik a fenntartható életmód, egy kedvező szabad felhasználású személyi kölcsön nagy segítséget jelenthet. Komposztálásra fel!
Zero waste tippek a konyha falain túl
A zero waste életvitel alaptézise, hogy mindig arra szenteljük a figyelmünket, ami már megvan. Természetesen ilyenkor is megtörténhet, hogy valamelyik bútorunk, ruhánk nem tetszik vagy a gyerekek kiskori játékai felelslegessé válnak. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy attól még, hogy számodra már csak felesleges porfogók, másnak igazi kincset jelenthetnek.
A megoldás pedig? Ajándékozd el karitatív szervezeteknek a felgyülemlett holmikat, vagy add el őket egy csere-bere garázsvásáron! Azt se felejtsd el, hogy a megunt kanapé, konyhabútor, kisasztal minimális beruházással teljesen új állapotúvá és stílusúvá varázsolható, így az otthoni felújítás is több, mint zero waste.
Egy szó mint száz, egy kis odafigyeléssel rengeteget spórolhatsz, mind a konyhában, mind az életed más területein. A legfontosabb alapszabály, hogy mindig becsüld meg, amid van és óvd a környezetet, ahogy csak tudod!